Kalaja e Lezhës & Varri i Skenderbeut

Kalaja e Lezhës ngrihet në majë të një kodre me lartësi 186 metra, në lindje të qytetit. Kalaja ka origjinë ilire. Në vitin 1440 ajo iu nënshtrua një rindërtimi nga venedikasit, ndërsa në vitin 1522 pas pushtimit osman u rindërtua edhe nga ana e tyre. Këtu mund të shikohen gjurmë të arkitekturave ilire, romake, bizantine […]

Prezë Castle – Kalaja E Prezës – Tiranë

  Kalaja e Prezës ndodhet sipër fshatit me të njëjtin emër, në kreshtën e kodrës. Kjo është një kështjellë e vogël, e cila ka nisur të ndërtohet në shek e XIV dhe ka përfunduar në fillim të shek e XV nga ana familjes feudale të zonës, Topiajve. Kalaja është shpallur “ monument kulture”. Në qoshet […]

Petrelë Castle – Kalaja e Petrelës – Tiranë

Kalaja e Petrelës nga zbulimet e bëra, është kala mesjetare e ndërtuar në kohën e sundimit të Perandorit Bizantin Justianit të I, në shekullin e VI pas Krishtit. Kjo qe një prej kalave të ngritura prej tij në sistemin mbrojtës së Perandorisë.Është kala e ngritur mbi një terren me shpate mjaft të pjerrëta, madje nga […]

Lëkurësi Castle – Kalaja e Lëkurësit – Sarandë

Kalaja e Lëkurësit është  një kala e shekullit të XVI me vlera turistike, e një ish fshati të lashtë. Mendohet nga historianët të jetë ndërtuar rreth viteve 1537, në kohën kur Sulltan Sulejmani sulmoi Korfuzin dhe i lindi si domosdoshmëri kontrolli i Skelës së Sarandës dhe rrugës që kalon Sarandë-Butrint. Ne vitet 1878 fshati sulmohet nga 800 andarte greke. Kalaja ndodhet midis rrënojave të fshati Lëkurës mbi majën e një kodre të lartë […]